FaBiMed:

Biomedische micro-producten

Het Fabimed project is een door de Europese unie ondersteund zevende kader (FP7) onderzoeksproject waarin 12 bedrijven en kennisinstellingen uit 7 EU landen gezamenlijk werken aan de ontwikkeling aan nieuwe productietechnieken voor het vervaardigen van biomedische micro-producten.

In het bijzonder gaat het om opto-fluidische sensoren die worden gebruikt voor allerhande diagnostische lab-on-a-chip systemen, alsmede micro-naalden voor het toedienen van medicatie, en micro-piezo sensoren die worden gebruikt bij intravasuclaire ultrasound (IVUS) en soortgelijke medische beeldvormingstechnieken

Scale model hollow microneedle

Doel van het project:

Verlaag de fabricagekosten van micro-producten.

Doel van het project is om de fabricagekosten van dit soort producten te verlagen, die momenteel slechts in kleine aantallen en vaak patiënt specifiek gefabriceerd dienen te worden, en toegankelijk te maken voor massaproductie. Voor dit type medische producten ontbreken meestal specifieke productietechnieken voor fabricage op middel- tot grote schaal, en is tot op heden meestal gebaseerd op silicium technologie zoals ontwikkeld voor de micro-elektronica industrie.

Toepassen van deze techniek is doorgaans erg prijzig en alleen economisch rendabel bij hoge productie volumes.

Hoe heeft Promolding dit aangepakt?

In dit project zal worden gebruik gemaakt van flexibel inzetbare en daardoor kosten-efficiënte matrijs- en matrijs- inzetdelen die op voorhand gestructureerd zijn met verschillende geavanceerde micro-bewerkingsmethoden zoals onder andere laser structurering, laser cladding, micro-frezen, micro-vonken, gericht ion-beam frezen en het aanbrengen van DLC (diamond like carbon) coatings.

Verschillende kosteneffectieve vormgevingstechnieken zullen worden gebruikt zoals injectie compressie spuitgieten, hot-embossen, en keramische gietprocessen om micro-gestructureerde onderdelen te fabriceren tegen lage kosten.

Nieuwe non-destructieve inspectie technieken zoals optische coherentietomography (gebruik makend van optische vezel sensoren) en laser ultrasound zullen verder worden ontwikkeld om de vormgevingsprocessen te monitoren en de kwaliteit van de producten te waarborgen.

Publicaties 

Scale model

Single-shot production of hollow microneedles by injection molding

Hollow microneedles basically are miniature versions of the traditional hypodermic needle. Compared to hollow needles, solid needles are easier to manufacture. Drug injection systems that are equipped with hollow microneedles are only slowly winning ground with respect to the conventional injection needle…

Status 

Dit project loopt momenteel nog

Het Fabimed project is september 2013 van start gegaan en is september 2016 afgerond.

Link naar de website:

http://www.fabimed.eu/