Ontwikkeling nieuwe productieketens voor hoogwaardige opto-elektronische apparatuur

Geminiaturiseerde, opto-elektronische apparaten worden tegenwoordig in steeds meer toepassingen gebruikt, echter de productieprocessen staan onder druk om de kosten ervan te verlagen en de flexibiliteit te vergroten. De productie van opto-elektronische apparaten is in de regel een tijdrovend proces  en bestaat uit meerdere stappen zoals onder andere fabricage, voorbehandeling, positionering,  uitlijning, montage en inkapseling van de verschillende opto-elektronische componenten waaruit een dergelijk apparaat is opgebouwd.

Het verbeteren van de kostenefficiëntie en flexibiliteit van het volledige geïntegreerde opto-elektronische productieproces  is het hoofddoel van het FLOIM-project. Het centrale concept waarop het project berust, is het overmoulden van thermoplastische polymeren van optische kwaliteit direct op actieve opto-elektronische componenten in een matrijs waarin de micro- en nanofuncties zijn verwerkt die het polymeeroppervlak van de vereiste optische functies voorziet. Dit éénstapsproces vervangt een aantal bewerkingen die gewoonlijk nodig zijn bij de productie van opto-elektronica. Tevens  zal ook het aantal geassembleerde componenten verminderen, omdat elementen zoals optische diffusers of roosters direct in het onderdeel kunnen worden gespuitgiet.

Het FLOIM project wordt mogelijk gemaakt door nauwe samenwerking tussen de consortiumpartners uit verschillende vakgebieden: gereedschapstechnologie, spuitgietprocesontwikkeling, optisch ontwerp, sensor ontwikkeling, optische inspectie en geavanceerde procescontrole. Het FLOIM-project wordt gefinancierd door het Horizon 2020-kaderprogramma voor onderzoek en innovatie zal de mogelijkheden verkennen die dit nieuwe fabricageproces biedt aan de hand van drie demonstratieproducten; een leeskop voor een optische encoder voor contactvrije detectie en positionering , een fiber optische tranceiver met een gecombineerde zender-ontvanger module, en een achtergrondverlichting (backlight unit) voor een flexibel LCD-scherm.

De voornaamste rol van Promolding in het FLOIM-project is optimalisatie van de spuigietparameters voor het overmoulden van  optische componenten van de verschillende demonstratieproducten en het opstellen van ontwerpregels van zowel product, matrijs en proces om een maximale optische kwaliteit te waarborgen.