3D printing

Naast het ‘standaard’ 3D printen is het ook mogelijk bij Promolding om in 2 componenten 3D te printen. Een unieke combinatie! En met 3D printing technologie maakt Promolding niet alleen producten in de prototyping fase maar worden zelfs matrijzen uit kunststof geprint die vervolgens in de spuitgietmachine worden gebruikt om kleine series (‘0’-series) te produceren. Dit levert behalve een aanzienlijke geldbesparing ook een ongelooflijke tijdwinst op. In plaats van 4 weken wachten op een proefmatrijs, kunt u nu binnen 2 dagen over de spuitgietproducten beschikken!

 

 

Objet Connex 350 printer

Voor 3D-print werkzaamheden beschikt Promolding over een Objet Connex 350 printer. Een zeer hoogwaardig 3D-print systeem. Deze printer kan 2 modelmaterialen tegelijk printen en dat bied de mogelijkheid om verschillende materialen zoals bijvoorbeeld rubber of glashelder materiaal te combineren. Deze functie bied tevens de mogelijkheid om het uit 2 componenten bestaande ABS-like materiaal te printen. De eigenschappen van dit materiaal in combinatie met de hoge nauwkeurigheid van de printer maken het onder andere mogelijk om spuitgiet matrijzen te printen, PRIM®.

PRIM

Promolding heeft de PRIM® (PRinted Injection Mould) technologie ontwikkeld en is in staat om middels 3D geprinte kunststof matrijzen, te spuitgieten. Zowel de expertise, 3D printers als de spuitgietmachines heeft Promolding in eigen huis. Op deze manier zijn wij in staat om in de kortst mogelijke tijd van ontwerp naar productie te komen.

De Objet Connex 350 3D-printer van Promolding biedt de mogelijkheid om een spuitgietmatrijzen te printen. Deze bestaande technologie heeft Promolding opgepakt en doorontwikkeld naar een hoger niveau. Zowel de expertise, 3D-printer en spuitgietmachines hebben we in eigen huis. Zo zijn we in staat om met zeer een korte doorlooptijd prototypes te realiseren in steeds meer verschillende soorten spuitgiet kunststoffen.

Inmiddels volgen de ontwikkelingen zich snel op. Grotere series, meer materiaalsoorten en hogere verwerkingstemperaturen. Onze prototyping engineers, productontwikkelaars en polymeeronderzoekers blijven verder gaan met het ontwikkelen, testen en het gereed maken van deze technologie.

Voordelen 3D geprinte matrijs:

 • Lagere aanloopkosten t.o.v. volledig stalen en/of aluminum matrijs.
 • Doorlooptijd doorgaans 3 tot 5 dagen
 • Prototypes vervaardigen in het uiteindelijke productiemateriaal.
 • Veranderingen zijn eenvoudig en snel door te voeren
 • Kleine series mogelijk tot ca. 50 stuks

Met andere woorden: PRIM® is een ‘rapid manufacturing’ techniek met de mogelijkheid “echte” materialen te spuitgieten.

 

PRIM

Algemene ontwerpeisen PRIM:

 • Seriegrootte: 50 stuks, afhankelijk van ontwerp en materiaal
 • Maximale afmetingen product: 190mm x 220mm x 70mm
 • PP, PE, ABS, PBT en TPE bieden we standaard aan. Andere materialen zijn mogelijk, maar in onderling overleg.
 • Materialen met een hogere smelttemperatuur (>250°) zijn moeilijker/niet te verwerken.
 • Ontwerprichtlijnen zijn vergelijkbaar met ‘normale’ spuitgietrichtlijnen, maar met kleinere bandbreedtes.
 • Lossing: bij voorkeur 5°, maar afhankelijk van vorm en hoogte hebben we ook goede resultaten gehaald zijn met 0,5°.
 • Lange, diepe en dunne matrijskernen zijn mogelijk, maar zijn sterk afhankelijk van de vorm.
 • Dunne wanden vermijden.
 • Ondersnijdingen/anti-lossingen zijn mogelijk.

De procedure is altijd: we bekijken de 3D-file en komen met advies voor verbetering of een offerte.

Het verhaal achter PRIM

Promolding zag dat er vraag was naar het snel kunnen leveren van een goed product als pre poduction serie om de werking van het product in de praktijk aan te tonen. Dit moest geen benadering van het ontwerp zijn maar bestaan uit het daadwerkelijke materiaal met de daadwerkelijke fabricagemethode. Start-ups en grote organisaties willen graag zo snel mogelijk een goede en betrouwbare test van hun product.

Daarom is Promolding begin 2015 al gestart om met de bestaande mogelijkheden die onze 3D printer biedt, te combineren met dat waar Promolding specialist in is: spuitgieten. Dit noemen wij PRIM (PRinted Injection Mold).

Dit is een techniek die al door verschillende bedrijven wereldwijd is toegepast, maar nog niet gemakkelijk beschikbaar is voor grote en kleine organisaties die snel een hoogwaardig en functionerend prototype willen testen of een eindproduct willen leveren.

Portfolio PRIM

Eén van de eerste PRIM test van Promolding was in 2015, de behuizing van een fiber optische sensor. Hiervoor zijn 20 sets PBT producten gemaakt, die nu al enige tijd op een 500 kWatt Caterpillar diesel generator op een van de Fugro schepen zonder problemen in gebruik zijn.

Wij denken graag met u mee

Wilt u meer weten over onze 3D-print faciliteiten? Of wilt u een offerte aanvragen? Wij denken graag met u mee!

Neem gerust contact met ons op via het formulier op deze pagina. U kunt ons ook bellen: 070 3074730.

Contact