SOLVAY:

Sterilisatietray uit PPSU

In ziekenhuizen worden hoge eisen gesteld aan de hygiëne, zeker in operatiekamers. Voor elke operatie ligt er een gesteriliseerde tray met chirurgische instrumenten klaar. Kunststofproducent Solvay heeft Promolding gevraagd zo’n sterilisatietray te ontwikkelen uit PPSU omdat deze hoogwaardige kunststof al veel wordt gebruikt in medische toepassingen terwijl sterilisatietrays nu voornamelijk uit metaal gemaakt worden. De seriegrootten zijn laag en de formaten lopen uiteen, maar met de spuitgiettechnologie die Promolding in huis heeft, kan de stap naar grotere series worden gezet.

Modular Concept

De vraag van Solvay:

Sterilisatietray uit PPSU

In ziekenhuizen worden vanzelfsprekend hoge eisen gesteld aan hygiëne, met name in operatiekamers. Vóór elke operatie ligt er een gesteriliseerde tray met chirurgische instrumenten klaar. Kunststofproducent Solvay heeft Promolding gevraagd een dergelijke sterilisatietray te ontwikkelen uit PPSU, een hoogwaardige kunststof die al veel wordt gebruikt in medische toepassingen. Vanwege de kleine series en de grote verscheidenheid worden sterilisatietrays nu voornamelijk gemaakt uit metaal waarbij minder gereedschapgebondenheid bestaat. Door echter een slim (modulair) ontwerp en met de spuitgiettechnologie die Promolding in huis heeft, kan de stap naar grotere series worden gezet.

Hoe heeft Promolding dit aangepakt?

Modulaire tray als antwoord op gevarieerde vraag

De polymeeronderzoekers en productontwikkelaars van Promolding hebben eerst de gebruiksomgeving geobserveerd en vervolgens betrokkenen geïnterviewd. In de sterilisatieruimte worden de trays gespoeld, grof gereinigd en daarna intensief gesteriliseerd. Uiteindelijk komen ze uit een oven en worden de trays steriel ingepakt met een nieuwe set instrumenten voor de operatiekamer.

Uit dit veldonderzoek hadden de productontwikkelaars een beeld gekregen van het programma van eisen, waarna ze productrichtingen hebben uitgewerkt. Dat liep uiteen van een vrij alledaagse sterilisatietray tot een revolutionair model.

De bevindingen zijn kortgesloten met Solvay en de eerste ontwerpen zijn uitgebreid besproken. Promolding presenteerde uiteindelijk twee modulaire concepten en twee concepten waarbij de spuitgiettechniek is aangepast. Alle voorstellen gingen vergezeld van een ruwe kostprijsberekening. Met het oog op de markt is besloten prototypes te maken van de modulaire concepten. Solvay heeft die aan de markt voorgelegd.

Wat zijn de resultaten?

Hoge kwaliteit en concurrerend op prijs

De sterilisatietray uit PPSU voldoet als vervanger van de gangbare sterilisatietrays. Solvay was dan ook zeer content met het resultaat.

Bij het droogproces na het steriliseren heeft kunststof als nadeel dat vocht kan blijven hangen, maar dat is procesmatig aan te pakken. De prijs is zeker concurrerend ten opzichte van de metalen versie en de kwaliteit is van hoog niveau.