TIGERFIX:

Lijm en cartridge voor Tiger Products

Er bestonden en bestaan meerdere verlijmsystemen voor (badkamer)accessoires, echter geen die voldeed aan de door Tiger gehanteerde criteria mbt montagegemakgemak, schoon toe te passen, snel te belasten (max 1 uur wachttijd), onzichtbaar te verwijderen en relatief lange shelf life (2 jaar) De keuze voor samenwerking met Promolding in dit project is gebaseerd op de zeer professionele aanpak die door hen vanaf het eerste moment aan de dag is gelegd.

Het omzetten van een idee tot een werkbaar product had meer voeten in aarde dan door beide partijen voorzien was. De bij Promolding aanwezige expertise, het oplossingsgericht denken en handelen alsmede de vasthoudendheid van het projectteam hebben uiteindelijk tot de unieke Tigerfix applicatie geleid.

TigerFix

De vraag van Tiger Products:

Lijm in plaats van schroeven

Tiger Products had interesse in een lijmverbinding voor badkameraccessoires zodat het boren en pluggen in tegels en spiegels tot het verleden zouden behoren. Promolding heeft samen met Enserink Design een lijmcartridge-idee uitontwikkeld tot de zgn. ‘Tigerfix’, een volledig op de accessoires van Tiger Products afgestemde applicatie.

Hoe heeft Promolding dit aangepakt?

Gerobotiseerde afvullijn voor cartridge met lijm

Uitgangspunt bij de ontwikkeling was de bestaande lijn van badkameraccessoires van Tiger Products die middels een geschroefde adapter aan de muur worden bevestigd. Boren en schroeven in tegels en spiegels is echter niet de meest gewaardeerde activiteit in een badkamer zodat een lijmverbinding een voor de hand liggende oplossing is.

Echter de eisen die aan de verbinding gesteld worden laten niet veel lijmsoorten toe. Bovendien was een urenlange uithardtijd onwenselijk en moest de lijmapplicatie toegepast kunnen worden met de bestaande montagematerialen van de accessoirelijn. Binnen deze randvoorwaarden hebben de productontwikkelaars en polymeeronderzoekers van Promolding een metalen plaatje (de ‘wallmount’) en een lijmcartridge voor 2 componentenlijm ontwikkeld.

De lijm wordt afgedekt met een aluminium gelamineerde folie die op de cartridge wordt gesealed. Om de ‘wallmount’ aan de muur te bevestigen, dient de cartrdige met ‘wallmount’ eenvoudig tegen de muur gedrukt te worden waardoor de lijm gecontroleerd vrijkomt tussen ‘wall mount’ en cartridge. Na een half uur uitharden kan als vanouds de accessoire aan de wallmount worden bevestigd. Voor het vullen van deze cartridge heeft Promolding een geheel automatisch afvulsysteem ontwikkeld en gebouwd waardoor zowel het afvullen als sealen van de cartridge geheel gerobotiseerd plaatsvindt.

Wat zijn de resultaten?

Unieke plug & play-oplossing

Promolding heeft een unieke plug & play-oplossing ontwikkeld voor het bevestigen van toilet- en doucheaccessoires. Men hoeft geen gaten meer te boren in de toilet- of douchewand; men kan op eenvoudige wijze een bevestigingsplaatje tegen de muur lijmen. Deze ‘wallmount’ kan eenvoudig weer worden verwijderd door met een heteluchtföhn de lijm te verwarmen zodat deze verweekt, waarna de wallmount kan worden losgetrokken. Even schoonmaken en de muur is weer als nieuw en onbeschadigd.

“De positieve ervaringen in de samenwerking in het ontwikkelingstraject hebben ertoe geleid dat Tiger de keuze gemaakt heeft Promolding de Tigerfix ook te laten produceren. Gelet op het vorenstaande zullen wij Promolding in een volgend project, waarbij hun specifieke expertise een absolute meerwaarde is, opnieuw involveren”.
Bert Speijers, Algemeen Directeur Coram