BLOG: Een wereld te winnen met fiberoptische sensoren

Specialisten aan het woord

Rik Knoppers, Senior Innovation Technologist, en Yorick Koumans, Mechanical Engineer bij Promolding
Rik Knoppers, Senior Innovation Technologist, en Yorick Koumans, Mechanical Engineer bij Promolding

 

 

Een wereld te winnen met fiberoptiche sensoren

Hebben fiber optische sensoren de toekomst? Beslist, zeggen Rik Knoppers, Senior Innovation Technologist, en Yorick Koumans, Mechanical Engineer: omdat er zoveel toepassingen voor te bedenken zijn. Straks: voorbeelden. Eerst: wat zijn het precies, fiberoptische sensoren?

Bij fiberoptische sensoren gaat het om meten met behulp van glasvezels. De optische vezels dragen de informatie – de meetdata – met de lichtsnelheid tussen de sensor en het uitleescentrum. Licht in een fiber heeft een hoge betrouwbaarheid. Andere, minstens zo belangrijk voordelen van optische sensoren ten opzichte van elektrische: ze zijn immuun voor elektromagnetische storingen en kunnen hoge spanningen en temperaturen aan. Dat maakt ze ideaal voor gebruik in risicovolle omgevingen.

10.000 bij 500 meter

seismic Promolding fiber optische sensorenRik Knoppers vertelt: “Zes jaar geleden ontwikkelden we de eerste fiberoptische sensoren. Bedoeld om de structuur van de aarde en de bodem van de oceanen in kaart te brengen. We ontwierpen 70.000 sensoren in 10 kilometer lange maritieme kabels die over een breedte van 500 meter achter schepen hangen.” Het smaakte duidelijk naar meer. Naar die toekomst dus. Bijvoorbeeld: olietankers. “Als in één van de compartimenten de druk te hoog wordt”, zegt Rik, “ontploft het schip. Dat kan ook door een vonk uit een elektrische druksensor. Wij hebben een fiberoptische sensor ontworpen die én veilig is én stabiel is. De beste fiberoptische druksensor op de markt.”

 

Windmolens, wegen en olieputten

Een andere nichemarkt is het offshore windmolenpark. Yorick Koumans: “De molens zijn 170 tot 200 meter hoog en worden door wind en golfslag belast. Je wilt precies weten hoe groot de vervorming is. In een elektrische sensor kan vocht komen. Dat nadeel hebben onze optische sensoren niet. De fibers lopen door de hele molen en verrichten op iedere centimeter rekmetingen.” Nog meer? “We testen op dit moment optische sensoren uit waarmee je voertuigsnelheid op en belasting van wegen kunt meten”, zegt Yorick. “Niet onderhoudsgevoelig en met een lange levensduur”. Rik: “Denk ook aan olieputten.” “Of aan hartkatheterisatie of oogchirurgie!” Hun ogen lichten op. Met fiberoptische sensoren is nog een wereld te veroveren.

 

Meer informatie over fiber optische sensoren.