BLOG: Leve de vormvrijheid

Eric Meijer, Rudy van Beelen - Promolding

Mooi materiaal, kunststof? Eric Meijer en Rudy van Beelen, Senior Design Engineers, beamen het volmondig. Kunststof was voor beiden ook de reden om voor Promolding te kiezen. Wat spreekt hen dan zo aan?

 

Rudy: “De enorme vormvrijheid. Je kunt in kunststof al je creativiteit kwijt. Eric: “En dan kijken hoe je het product gaat maken. Hoe bouw je het op? Valt het wel netjes uit de matrijs? Zijn er niet teveel dikteverschillen? En uiteraard dat we het uiteindelijke product echt uit de spuitgietmachines zien vallen.”

Het ontwerpen in kunststof is een aparte tak van sport. De complexiteit zit ‘m niet alleen in het maken van een ontwerp, maar je moet ook rekeninghouden met de vele eigenschappen van de kunststof. Kruip en relaxatie, maar ook de inval en de niet-lineariteit. Eric: “Bij het ontwerpen kijken we ook goed naar de produceerbaarheid en of het product goed te vormen is in een matrijs.”

Klanten komen ook bij Promolding als ze er al een ontwerp is en alleen geproduceerd moet worden of er alleen een intent of design is. “Ook hierbij gaan wij als design engineers eerst het volledige ontwerp bestuderen om te kijken of deze ook echt goed produceerbaar is”, vertelt Rudy.

Soms is het eisenpakket van de klant te hoog. “Maar”, zegt Eric, “dan laten we zien dat het op een andere manier wél kan.” Het grote voordeel van Promolding is namelijk dat er niet alleen gespecialiseerde spuitgieters in huis zijn, maar ook matrijskennis, materiaaldeskundigen en een breed ontwerpteam. Rudy: “Door de intensieve samenwerking komen wij tot een functioneel en produceerbaar ontwerp.”

Soms heel snel, soms heel diep 
Beiden noemen de afwisseling in hun werk als voordeel van werken bij Promolding. De ene keer maken ze iets razendsnel. Het volgende ontwerp vergt weer veel diepgang. Rudy: “Dan zijn we twee, drie jaar aan het testen en finetunen.”
Eric: “In 3D-CAD lijkt zo’n kunststof component heel groot. In werkelijkheid is het soms piepklein; moet je allemaal rekening mee houden.” Dus? Dus is iedere ontwerpklus de uitdaging waarin de ingenieurs van Promolding graag hun tanden zetten.

 

Eric Meijer, Rudy van Beelen