BLOG: Móet kunnen, 800 °C…

Specialisten aan het woord

 

Ze kunnen bijna alles onderzoeken. En als dat niet het geval is, kennen ze wel een testbureau dat het kan, of schakelen ze hun netwerk bij TU Delft in. Want weten zúllen ze, de researchers van Promolding. Bij hen draait alles om kennis vergaren. Kennis voor nu en voor straks.

 

Research Polymer

Het team van de onderzoekers Daniël Vlasveld (Manager Research & Development) en Chris de Ruijter (Senior Researcher), werkt zowel ter ondersteuning van andere afdelingen binnen Promolding als voor externe partijen. Bovendien neemt Promolding deel aan Europese onderzoeksprojecten – tot nu toe een kleine twintig. 
Chris: “De Europese onderzoeksprojecten waarin we actief zijn, zijn doorgaans gebaseerd op het ontwikkelen van nieuwe materialen, nieuwe verwerkingsprocessen of het verbeteren van het conventionele spuitgietproces. In dit kader werkt nu een promovendus aan een project naar de elektromagnetische afscherming van geleidende kunststoffen op basis van grafeen en koolstof-nanobuizen. “De resultaten ervan zijn – behalve voor de wetenschap – van direct belang voor Promolding, bijvoorbeeld omdat we kunststof kastjes voor alarminstallaties maken.”

 

De vier collega’s van de R&D hebben aanvullende expertise en werken in verschillende teams met elkaar samen. Chris: “De werkzaamheden binnen R&D zijn heel divers. Zo geven we bijvoorbeeld materiaaladvies voor de afdelingen engineering en productie, simuleren we spuitgietprocessen met behulp van Moldex3D en doen we onderzoek naar het implementeren van sensoren in spuitgietmatrijzen.”


Je kunt bepaald niet zeggen dat de researchers bij Promolding ruimte of faciliteiten tekort komen om onderzoek te doen. Promolding beschikt over een goed uitgeruste meetkamer en diverse laboratoria waarvan er twee zelfs specifiek voor een klant zijn ingericht. De researchers beschikken verder over een grote voorraad meetinstrumenten, waaronder een machine voor contactloos 3D meten met een nauwkeurigheid van 0.001 millimeter en een trekbank waarmee de sterkte van materialen, producten of lijmverbindingen wordt gemeten.
Wat is voor Chris de Ruijter momenteel de grootste uitdaging? “Onze glasvezelsensoren kunnen nu zo’n 200 °C aan. We willen binnenkort naar 300 °C. Daarvoor hebben we een ontwikkelprogramma opgestart en ja, uiteindelijk moet de verbinding tussen vezel en sensor geschikt zijn voor 800 °C. Ik weet zeker: dat gaat lukken.”

 

 

 

“Net wat meer”

Mooiste bij Promolding vind ik hoe schoon het is; belangrijk voor meten en juiste analyses. Ze snappen net wat meer van producten en denken met je mee. Voorbeeld zijn sensoren in wegen: daarvoor hebben ze iemand die gepromoveerd is erop gezet. En omdat ze het ook kunnen produceren, kun je het meteen in een proefopstelling testen. Voor de klant willen ze het beter snappen.”

Niels van der Stappen, R&D-extern