BLOG: Bij spuitgieten gaat het om precisie met nauwe toleranties! 

Specialisten aan het woordKlaas Nienhuis - Promolding

Promolding heeft 15 spuitgietmachines, een ISO klasse 7 Cleanroom, 17 CAD stations en 15 productiemedewerkers die met hun ervaring en unieke kennis een actieve rol spelen in het totale productieproces. Ook van hen wordt innovatie, out of the box denken en een actieve rol in het ontwerpproces verwacht. Een bijzondere combi vindt Klaas Nienhuis, Manufacturing Manager bij Promolding. Klaas is medewerker van het eerste uur en heeft de afgelopen jaren al aan vele complexe en daardoor uitdagende projecten gewerkt. “Als een klant zegt dat het niet kan, begint het pas echt voor Promolding. Aan elk product dat wij maken gaat een nauwgezet ontwikkeltraject vooraf. Het is altijd mooi als het ondanks diverse uitdagingen tijdens een project uiteindelijk weer lukt om een produceerbaar spuitgietproduct te realiseren.”

 

Precieze toleranties
De unieke kennis & ervaring bij Promolding blijkt onder andere uit de technisch hoogwaardige producten met zeer precieze toleranties. Klaas: “Wij zijn van alle markten thuis! Van medische onderdelen van een halve millimeter tot volledige eindproducten en van behuizingen voor sensoren tot aan kunststof roosters en windmolenbladen. Of het nu om een klein of groot product gaat, nauwkeurigheid is van essentieel belang. We meten daarom doorlopend of de producten nog aan de gestelde toleranties voldoen en optimaliseren waar nodig.”

 

Productie aan de tekentafel

Doordat productontwikkeling en productie beiden goed vertegenwoordigd zijn binnen Promolding, vindt er veel kruisbestuiving plaats. Zo wordt de afdeling productie al in de ontwerpfase gevraagd om mee te denken over- en in te schatten of een ontwerp produceerbaar is. “En wanneer een matrijs binnenkomt en klaar voor gebruik is, zorgen wij ervoor dat de eerder vastgestelde toleranties daadwerkelijk gehaald worden. Het mooie is dat we samen nieuwe producten ontwikkelen en daarin de juiste balans zoeken tussen het inzetten van hightech tools & software programma’s – waarmee bijna alles vooraf kan worden berekend en gemeten – en de menselijke kennis, ervaring en pioniersmentaliteit van collega’s.”

“Productontwikkeling stopt niet na productie, het is een startpunt voor doorontwikkeling!”

 

Dit vindt onze klant

“Promolding maakt spuitgietproducten die lastig te produceren zijn: ze spuiten iets tegen hoogwaardige producten aan. Als je dat proces niet beheerst en er gaat iets fout, dan kost dat veel geld. Plus: je haalt de levertijd niet. Promolding heeft een mentaliteit dat ze tot op de bodem uitzoeken hoe iets wél kan. ‘Als iemand het niet kan, doen wij het wél’, is hun motto.”


Ruud Peper | 
Product Development Manager Windo