BLOG: Vernieuwend in techniek én functionaliteit

Specialisten aan het woord

 

Jeroen Gross - Promolding

Wij ontwikkelen en maken veel chirurgische instrumenten en onderdelen daarvan. Een mooie specialisatie waar onze product developers hun expertise echt in kwijt kunnen. De vakgebieden waar we met name voor werken zijn oogheelkunde, gynaecologie en orthopedie, maar we hebben ook een volledige couveuse ontwikkeld. Op de ontwikkeling van de couveuse ‘BabyBloom’ hebben zo’n beetje alle ontwerpers en engineers van Promolding hun stempel gedrukt. Dat heeft de klant op subtiele wijze laten weten: onze namen zijn – in kleine letters – vereeuwigd op de eerste couveuse-serie. Daar zijn we nog steeds trots op, vertelt Jeroen Gross.

 
“De BabyBloom is echt een product waarin naast vergaande technische innovaties ook een grote vernieuwing in functionaliteit schuilt gaat. “De kap bovenop de couveuse dempt licht en geluid, en gaat verstoring van het bioritme van de baby tegen. Je kunt deze couveuse ook gewoon over het bed van de moeder rijden. Daardoor kan ze in haar bed blijven en haar kind aanraken zonder op te hoeven staan. Ook de verpleegkundigen hebben meer bewegingsvrijheid.”

 

“Binnenkort zal de aansluiting met de medische markt verder versterken”, voorspelt Jeroen Gross. “De klasse 7 cleanroom wordt nu gebouwd. Hierin kunnen we medische instrumenten niet alleen spuitgieten, maar ook assembleren. Met spuitgieten in een cleanroom komen twee speciale processen samen. Dat vermenigvuldigt ook de complexiteit.” Want? “De voorwaarden waaronder je medische instrumenten mag ontwikkelen, zijn zeer streng. Keuringen dus ook. Met name voor invasief gebruik. Ook het eindproduct moet uitvoerig op vervuiling getest worden. In de nieuwe cleanroom, waaraan we een aantal schone spuitgietmachines koppelen, is de kans daarop tot een minimum afgenomen. Dat maakt ons straks echt bijzonder.”

 

 

“Andere ontwikkelaars waarmee we samenwerken, opereren nogal eens wat academisch. Bij Promolding zijn ze juist erg snel met hun ideeën, erg verfrissend. De juiste partner voor onze medische instrumenten. Ook voor de ondersteunde equipment waarmee ik me bezighoud. Dat ze dichtbij zitten, helpt ook. Als je vaak prototypes moet bekijken, is reistijd best een ding.”

Thijs Coolegem Projectmanager DORC