Promolding werkt mee aan tv-programma ‘Het geheim van de Meester’

Nederland heeft een roemrijke geschiedenis met ongekende wereldfaam op het gebied van de schilderkunst. De grote vraag is, welk geheim schuilt er achter deze grote meesterwerken?
In het programma ‘Het geheim van de Meester’ gaat een team van topexperts onder leiding van kunstenaar en presentator Jasper Krabbé de ultieme uitdaging aan: het reconstrueren van zes meest uiteenlopende Nederlandse meesterwerken.

Aan Promolding werd gevraagd om mee te werken aan de reconstructie van één van de Nederlandse meesterwerken: De Marskramer van Jeroen Bosch.

Over het tv-programma:
Vanuit een modern meesteratelier werkt het team van experts met geavanceerde technieken om de meesterwerken tot leven te brengen. Centraal staat de vraag: hoe deed de meester het? Zo gaat het team aan de slag met het verbranden van een koeienschedel om tot precies die kleur beenderzwart te komen die Rembrandt gebruikte. En wordt er voor een reconstructie onderzocht wat het juweel was op Vermeer’s Meisje met de parel. Uit onderzoeken is gebleken dat het geen ‘parel’ is, zoals de titel van het schilderij doet vermoeden, maar wat is het dan wel..?

Het team
Kunstschilder Charlotte Caspers moet de stijl en techniek van zowel Karel Appel als Johannes Vermeer onder de knie krijgen. Ze krijgt daarbij hulp van restaurator Michel van de Laar, professor Joris Dik, materiaaldeskundige en Berd Visscher, timmerman. Jasper Krabbé reist als teamleider stad en land af om het juiste materiaal te verzamelen voor de reconstructies. Hij treedt op die manier in de voetsporen van de meester en vertelt de bijzondere verhalen over zowel de meester als het meesterwerk.

Zoek de verschillen
Na vijf weken is het moment van de waarheid daar en laat de museumdirecteur van het betreffende museum zijn licht schijnen op de reconstructie. Het originele schilderij én de reconstructie hangen naast elkaar op zaal in het museum. Is het team er in geslaagd om het geheim van de meester te ontrafelen? De oplettende kijker zal aan het einde van het programma het onderscheid zien tussen een reconstructie en het ware meesterwerk.

De kunstwerken
De werken die centraal staan, zijn: Meisje met de parel van Johannes Vermeer, Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan, Zelfportret op jeugdige leeftijd van Rembrandt, Kindje, kerkje, beestje van Karel Appel, Vincent van Gogh met Zelfportret met grijze vilthoed, en De Marskramer van Jeroen Bosch.

Het geheim van de Meester is te zien op: 1 september, 21.10 op NPO2. Vanaf donderdag 8 september, 20.30 op NPO2.

Over de bijdrage van Promolding:
Aan Promolding is gevraagd om mee te werken aan dit unieke tv-programma. Wat de precieze rol van Promolding precies is geweest in deze aflevering, is te zien op 6 oktober om 20:30 uur op NPO 2.

Bent u benieuwd wat Promolding voor u kan betekenen op het gebied van (reverse) engineering, 3D-printing en prototyping? Neem dan contact op met Jeroen Gross via jgr@promolding.nl.