Promolding investeert in een complete meetkamer

GOM 3D meetscanner

Meten is weten

“Promolding groeit sterk en we hebben letterlijk meer ruimte nodig voor onze bestaande en nieuwe activiteiten. Ook de technologie verandert snel en wij blijven continue investeren in moderne apparatuur en expertise”, aldus René Cleijpool, COO van Promolding. “Alleen op deze manier kunnen wij kwaliteit en vernieuwende oplossingen bij complexe vraagstukken, voor onze klanten blijven garanderen.”

Met de geplande uitbreiding verdubbelen we in één keer het aantal vierkante meters voor productie, onderzoek en productontwikkelingen met een meetkamer, uitgebreid laboratorium, ‘state of the art’ cleanroom, matrijzenkluis en uiteraard een mooie productiehal. We kunnen eigenlijk spreken van ‘Promolding 2.0’.

3D-meetscanner

De kwaliteitseisen vanuit de klanten worden steeds hoger en de ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Maar waar zit de kwaliteit in? En hoe kunnen we deze kwaliteit meten?

In het nieuwe pand wordt ook een meetkamer volledig ingericht met oa. onze nieuwe 3D-meetscanner. Tom Nijs, Product Quality Engineer, is blij met deze nieuwe investering. “Dit is nieuwe technologie en hiermee ben ik in staat om metingen en berekeningen te doen, die niet met traditionele meetapparatuur of met de hand beoordeeld kunnen worden. Met deze 3D-scanner (GOM Optical Measuring Techniques en Atos ScanPort) kan ik digitaal en contactloos een 3D-model genereren van complexe spuitgiet producten. Dit bestand overlapt de producttekening die de afdeling Productontwikkeling heeft gemaakt. Niet alleen kan ik zo de exacte maten meten, maar ik ook kan grafisch weergeven waar er afwijkingen zijn ten opzichte van het design.

Niet alle maten van het product zijn geschikt om met de 3D-meetscanner te meten. Daarom maken we voor elke product vooraf een meetplan. In het meetplan leggen we vast hoe en met wat we gaan meten. Elk meetmiddel heeft zijn voor- en nadelen, door er van te voren over na te denken, kom je niet voor verrassingen te staan en kan er een betrouwbaar meetrapport gemaakt worden.

“De afdeling  Quality Control is in theorie een dure afdeling, omdat het niks produceert wat geld oplevert. Veel bedrijven beginnen daarom met het meten met een schuifmaat. Maar naarmate de kwaliteitseisen hoger worden, des te specialistischer de meetapparatuur en expertise nodig is. Met de high tech en medische producten die Promolding maakt is het leveren van hoogwaardige kwaliteit essentieel en deze moeten wij ook kunnen verantwoorden”, aldus René Cleijpool.

In de toekomst gaat Promolding de 3D-meetscanner ook gebruiken in de productie

 

RuwheidsmeterRuwheidsmeter Mitutoya SJ-500

Voor een groot project is de ruwheid van enkele onderdelen essentieel voor functioneren van het product. Om deze reden heeft Promolding een ruwheidsmeter aangeschaft. Met deze ruwheidsmeter kan niet alleen de ruwheid van kunststofonderdelen worden gemeten, maar ook de ruwheid van matrijsdelen. “Een mooie toevoeging aan de meetkamer”, aldus Tom Wagemakers, Design Engineer. “Wat ik zelf daarnaast erg interessant vind, is dat je met deze ruwheidsmeter ook heel nauwkeurige profielmetingen kunt doen.”

De ruwheidsmeter kan op micron-niveau meten en ook analyses maken. Aan de hand van een meetrapport kan exact gezien worden wat de oppervlakteruwheid is. “Vaak zie je in kunststofproducten wel een oppervlaktetextuur en daar kan je een getal aan hangen. In sommige gevallen is dit getal zo essentieel en functioneel belangrijk, dat we ook precies willen weten volgens welke meetrichtlijn we bepaalde oppervlakten kunnen aanbrengen. De ruwheidsmeter is een hoogwaardig apparaat waar al allerlei kwaliteitssystemen in zijn vastgelegd.”

“Naast het meten hebben we ook onze expertise in de thematiek ruwheid verder kunnen uitbreiden. Vooraf bepalen we wat functioneel van een product verwacht wordt, welke richtlijn er gevolgd moeten worden en deze eisen kunnen we aan de matrijsmaker aangeven. Niet elke matrijsmaker kan bepaalde ruwheden aanbrengen in (onderdelen) van een matrijs, maar daarvoor werken we ook samen met gespecialiseerde textuurmakers.”

Met zowel de 3D-meetscanner, de ruwheidsmeter als de overige meetapparatuur, heeft Promolding in het nieuwe pand een ruim ingerichte en geconditioneerde meetkamer.