In de media: artikel in Kunststoffen Magazine over ontwikkeling gespuitgiete CubeSat

In de nieuwste editie van het Kunststoffen Magazine staat een mooi artikel over de ontwikkeling van gespuitgiete CubeSats.

 

Promolding

Het Haagse Technology Park Ypenburg (TPY) heeft de ambitie de internationale hotspot te worden voor de maakindustrie van producten op basis van hightechmaterialen. De bedrijven Promolding, KVE, GTM Advanced Structures en Airborne houden zich hier gezamenlijk bezig met het geautomatiseerd en gedigitaliseerd produceren met geavanceerde materialen. Er wordt onder andere gewerkt aan de herdefiniëring van de nanosatelliet, een zogeheten CubeSat. GTM Advanced Structures, Promolding en P3D (een zusteronderneming van Promolding) bundelen hun expertises en faciliteiten en werken nauw samen in de productontwikkeling van de eerste CubeSat die geschikt is voor massaproductie door middel van spuitgieten van thermoplastische composieten.

‘Het ontwikkelen van een kunststof CubeSat-structuur was een mooie en flinke uitdaging. Naast de strikte eisen op het gebied van materiaalgebruik, dimensies, sterkte en stijfheid was het ook vereist dat de structuur geschikt zou zijn voor het toepassen van componenten die standaard binnen deze industrie gebruikt worden. Door het combineren van onze gezamenlijke kennis en kunde ontdekten we als bedrijven binnen TPY wat de speelruimte is om tot oplossingen te komen. Nauwe samenwerking en veelvuldig werkoverleg was hierbij cruciaal. Ook werden tijdens het proces verscheidene (3D-geprinte) prototypes ontwikkeld. Aan de hand van deze prototypes verkreeg het cluster TPY goed inzicht over de plaatsing en bevestiging van de verschillende elementen. Zij waren dan ook van grote waarde voor het komen tot het gewenste eindresultaat.’

 

Lees hier het volledige artikel.