Select your material

ABS / PA6

Acrylonitril-Butadieen-Styreen / Polyamide 6

ABS/PA6 is een mengsel (blend) van acrylonitril-butadieen-styreen en polyamide 6. Het is een voorbeeld van een mengsel van een amorf polymeer en een semi-kristallijn polymeer, waarbij de voordelen van beide typen polymeren gecombineerd kunnen worden. Omdat ABS en PA6 niet op moleculaire schaal mengen vormt het een tweefasen systeem, wat ook de specifieke eigenschappen bepaald. Om de morfologie van het mengsel te stabiliseren en de adhesie tussen de twee fasen te verbeteren worden er compatibilisers toegevoegd. Deze kunnen bestaan uit ABS/PA6 copolymeren, die gevormd worden tijdens reactieve extrusie. De morfologie is bij voorkeur die van gedispergeerd ABS in een continue PA6 matrix, zodat het mengsel profiteert van het hoge smeltpunt en de goede chemische resistentie van de polyamide, terwijl ABS zorgt voor minder vochtopname. Door de geoptimaliseerde morfologie en hechting kan de impact sterkte van deze blends zeer hoog zijn.

Specifieke eigenschappen
Dichtheid: ca. 1.07 g/cm3.

Mechanische eigenschappen: Modulus droog ca. 2 GPa (1,6 GPa geconditioneerd). Zeer hoge slagvastheid, ook bij lage T.

Thermische eigenschappen: Tg ABS ca. 110 °C, Tm PA6 ca. 225 °C. Weinig vervorming boven de Tg van ABS door de PA6 fase.

Chemische resistentie: Goede resistentie tegen o.a. benzine, olie, alcoholen, oplosmiddelen en basen, minder tegen zuren.

Kleur/oppervlak
Crème wit, niet transparant. Vrij mat oppervlak, en zeer geschikt om mat getextureerde oppervlakken te creëren.

Verwerking
Zeer goed spuitgietbaar, en goed te lakken.

Toepassingen

Automobiel: Onderdelen voor dashboards, overige interieur delen zoals airbag afdekpanelen, radiobehuizingen en exterieur onderdelen zoals bumpers en spoilers
Motorfietsen: kuiponderdelen
Gereedschappen: behuizingen van grasmaaiers, boormachines, etc.
Sportartikelen: skibindingen, skate-beschermers