Selecteer het materiaal

PVDF

PolyVinyliFeneFluoride

Polyvinylideenfluoride is een semikristallijn thermoplastisch fluorpolymeer. Het heeft voor een fluorpolymeer zeer goede mechanische eigenschappen, en combineert dat met veel van de goede eigenschappen van PTFE (polytetrafluorethyleen), terwijl het toch bij relatief lage temperaturen verwerkbaar is. PVDF heeft een uitstekende resistentie tegen chemicaliën en een zeer lage permeabiliteit, neemt geen vocht op, is taai tot lage temperaturen en stijf tot hoge temperaturen. Het heeft een zeer lage brandbaarheid met weinig rookontwikkeling. In vergelijking met andere
fluorpolymeren heeft het een relatief lage dichtheid en prijs.

Specifieke eigenschappen
Dichtheid:

1.78 g/cm3

Mechanische eigenschappen:

Hoge modulus (ca. 2.5 GPa), hoge sterkte en zeer lage kruip, vooral in vergelijking met andere fluorpolymeren.
Goede taaiheid en zeer goede weerstand tegen vermoeiing, veroudering en verwering. Lage wrijvingscoëfficiënt en hoge slijtvastheid.

Thermische eigenschappen:

Tg = -35 °C, Tm = 174 °C, maximale gebruikstemperatuur ca. 150 °C. PVDF degradeert pas boven 380 °C.

Chemische resistentie:

Zeer goede bestendigheid tegen vele organische oplosmiddelen, sterke zuren, halogenen en basen tot pH 11. Zeer goed bestand tegen UV en radioactieve straling.

Kleur/oppervlakte
Wit doorschijnend met glanzend oppervlak, lijkt erg op PP. De materiaalmunt is in de natuurlijke ongekleurde toestand. Kan ingekleurd worden.
Het oppervlak is zeer glad en aanhechting van (biologische) vervuiling vindt nauwelijks plaats.

Verwerking
Spuitgietbaar bij een smelttemperatuur van 200 – 250 °C en een matrijs temperatuur van 60 – 90 °C. PVDF heeft een relatief hoge krimp van rond 3% door de hoge kristalliniteit (50-60%). Kan goed gelast worden.

Toepassingen
– Industrie: Buizen en onderdelen voor leidingsystemen, kleppen, pomponderdelen, vaten en tanks voor chemicaliën, kabelmantels en kabel/stekker-omspuitingen, filter membranen en behuizingen, onderdelen in lithium-ion batterijen. Wordt veel toegepast in de halfgeleider industrie, papier en chemische proces industrie en de nucleaire industrie.
– Medische + voedingsmiddelen sector: toegepast in allerlei onderdelen voor processen in de farmaceutische en voedselverwerkende industrie door de hoge zuiverheid en certificering voor voedsel, water en medicijn contact.