Selecteer het materiaal

Ecobinders

Ecobinders spuitgietbaar hout is een 100% hernieuwbaar materiaal dat ontwikkeld is in het EU onderzoeksproject Ecobinders. Het wordt spuitgietbaar hout genoemd omdat het vrijwel volledig bestaat uit bestanddelen van hout: lignine en houtvezel. In tegenstelling tot de meeste hout-polymeer composieten bevat het dus géén op aardolie gebaseerd polymeer. Lignine is één van de hoofdbestanddelen van hout, naast cellulose, en is een bijproduct van de winning van cellulose uit hout voor de papierindustrie. Uit lignine is een thermoplastisch materiaal geproduceerd dat als matrix functioneert, en gevuld is met houtvezel. Door een hoog gehalte aan houtvezels te gebruiken is een hoge stijfheid bereikt, vergelijkbaar met traditionele glasgevulde materialen.
Hoewel spuitgietbaar hout geheel uit biologische materialen bestaat, is het materiaal is goed waterbestendig en kan voor buitentoepassingen ingezet worden.

Specifieke eigenschappen
Dichtheid: ca. 1,4 g/cm3

Mechanische eigenschappen:

Modulus 6-7 GPa, treksterkte rond 60 MPa. Rek bij breuk ca. 1,3 %

Thermische eigenschappen:

glasovergang rond de 60 °C, boven die temperatuur vervormt het makkelijk.

Chemische resistentie:

Goed bestand tegen vocht. Het degradeert niet snel bij buitengebruik, maar is bij hogere temperatuur wel composteerbaar.

Kleur/oppervlak
Naturel heeft het een bruine kleur. Toch is het is ook heel goed in te kleuren in vele kleuren waaronder groen en rood tinten.

Verwerking
Goed te spuitgieten in verschillende diktes, goede vloei.

Toepassingen
Spuitgietbaar hout is door de lage krimp goed te verwerken in zowel dunwandige als dikwandige producten. Door de hoge stijfheid zijn behuizingen van allerlei apparaten een goede toepassing. Er zijn al toepassingen in behuizingen van speakers, waarbij het naturel materiaal hoogglans is gelakt.
Gelakt kan het ook toegepast worden in bijvoorbeeld onderdelen van dashboards en handvatten.
Bouw: dak/wand shingles, vloerdelen en plinten, contactdozen
Overige toepassingen: onderdelen van muziekinstrumenten, spellen, speelgoed, elektronica, horlogekasten.