Selecteer het materiaal

PMP

Polymethylpenteen

Polymethylpenteen (PMP), ook bekend als TPX, is een semikristallijn, maar toch perfect transparant polymeer. Het is net als PE en PP een polyolefine, en heeft een buitengewoon lage dichtheid. Net als andere polyolefines heeft een zeer goede chemische resistentie, en de hydrolyse resistentie is veel hoger dan die van de meeste andere transparante polymeren. Bijzonder hoge permeabiliteit voor gassen, en een hoge temperatuursbestendigheid.

Specifieke eigenschappen

Dichtheid:

ca. 1.19 g/cm3.

Mechanische eigenschappen:

Gemiddelde modulus, rond 1.9 GPa, sterkte rond 30 MPa. Relatief lage breukrek (12%) en relatief lage slagvastheid.

Thermische eigenschappen:

Tg ca. 20 °C, Tm 220 °C – 240 °C.
Chemische resistentie:

Zeer goede chemische resistentie en hydrolyse bestendigheid, ook in kokend water, en daarom zeer geschikt voor stoomsterilisatie.

Kleur/oppervlak
Volkomen kleurloos transparant met een zeer hoge licht transmissie, ook de transmissie in het ultraviolet spectrum is buitengewoon hoog.
Het heeft een glanzend oppervlak en is goed in te kleuren met transparante (en niet-transparante) kleurstoffen. De brekingsindex is vrij laag (1.46),

Verwerking
PMP is verwerkbaar door middel van spuitgieten en extruderen. De verwerkingstemperatuur is rond 300 °C. Omdat het weinig vocht opneemt hoeft het meestal niet gedroogd te worden. PMP heeft een extreem lage oppervlaktespanning, waardoor er vrijwel niets op wil hechten. Voor bedrukken of lijmen is een oppervlakte behandeling nodig.

Toepassingen
Medische sector en onderzoekslaboratoria: stoom-steriliseerbare (transparante) onderdelen van medische apparatuur, componenten van laboratorium apparatuur, proefdierkooien, UV-cuvetten, reageerbuizen
Consumenten producten: verpakkingen van parfums en overige cosmetica, magnetron onderdelen, luidsprekercomponenten
Overige toepassingen: release films, LED lenzen en behuizingen