Selecteer het materiaal

LPET-HTPET

LPET/HTPET staat voor een hoge sterkte polyethyleen

Tereftalaat (HTPET) vezel versterking in een laag smeltend polyethyleen tereftalaat (LPET) matrix. Dit type materiaal is een voorbeeld van een zelfversterkt composiet materiaal waarbij zowel de vezel als de matrix van hetzelfde typepolymeer is vervaardigd. LPET is een gemodificeerd PET copolymeer met een lager smeltpunt dan PET homopolymeer, circa 180°C voor LPET en 265°C voor PET. Door dit verschil in smeltpunt is het mogelijk het zelfversterkt composiet te verwerken zonder daarbij de vezels te smelten.
Voordelen van zelfversterkte composieten zijn onder andere gewichtsreductie en grotere taaiheid ten opzichte van glasvezel versterkte composieten. Dit type polymeren kunnen aan het eind het product leven volledig gesmolten worden en weer als grondstof voor PET dienen.

Specifieke eigenschappen

Dichtheid:

1,3 g/cm3

Mechanische eigenschappen:

Modulus 3,7 GPa, treksterkte 72 MPa, rek bij breuk 12%.

Thermische eigenschappen:

Smeltpunt 180°C. HDT 60°C.

Chemische resistentie:

Goede resistentie tegen verdunde oplossingen van zuren, basen, zepen en zouten, olie, alifatische
koolwaterstoffen en alcoholen.

Kleur/oppervlak
Naturelkleur is wit opaak.

Verwerking
Bij voorkeur net boven het smeltpunt van LPET ter preventie van oriëntatie verlies in de HTPET vezels bij hogere temperaturen.

Toepassingen
LPET/HTPET is ontwikkeld als een zelfversterkt composiet materiaal binnen het EU onderzoeksproject ESPRIT en is op het moment nog niet wijdverspreid commercieel verkrijgbaar. Vanwege de combinatie van licht gewicht met uitstekende impact eigenschappen zijn mogelijke toepassingsgebieden voor zelfversterkte composieten te vinden in de automobiel industrie, lucht- en ruimtevaart, sportartikelen, speelgoed, defensie, gereedschappen, medische apparatuur en buitenmeubilair.