Selecteer het materiaal

PP

PolyPropyleen

Deelkristallijne, vergaand a-polaire thermoplast met kristaliniteit tussen 60% en 70%; in vele uitvoeringen beschikbaar; zowel zuiver als in blends en/of met vul- en versterkingsstoffen. Polyolefine, zowel in homopolymeer als in block-copolymeer of random-copolymeer beschikbaar.

Specifieke eigenschappen:

Dichtheid:

0,895 – 0,92 g/cm3

Mechanische eigenschappen:

Relatief stijf en taai, ook bij lage temperaturen, maar afhankelijk van de kristaliniteit. Relatief hoge hardheid; lage slagvastheid en kerfslagvastheid. Zeer geschikt voor het construeren van zgn. filmscharnieren.

Physiologische eigenschappen:
PP is geurloos, smaakloos en wordt goed verdragen bij huid- en lichaamsvochtkontakt.

Vul- en versterkingsstoffen
PP wordt met vele vul- en versterkingsstoffen geleverd, steeds naar gelang de toepassing.
Bekende vul- en versterkingsstoffen zijn: talk, houtmeel, glasvezel, langglasvezel, glaskogels, roet. Speciaal gecoate vulstoffen in verbinding met additieven en minerale vulstoffen verhogen de krasbestendigheid van het PP-oppervlak.

Thermische eigenschappen
Warmtebestendig tot ca. 110ºC. Bij 0ºC en lager wordt het materiaal bros(ser). Ruikt bij branden naar kaarsvet.

Kleur/oppervlakte
Naturelkleur is zwak melkig transparant tot opaak. In bijna alle kleuren in te kleuren, zowel translucent als opaak; met hoge oppervlakte glansgraad.

Verwerking
Zeer goed spuitgietbaar;
In onvoorbehandelde toestand slecht verlijmbaar door het a-polaire oppervlak.
Goed lasbaar middels diverse lastechnieken; hechtbaar aan TPE (2K-spuitgieten)

Toepassingen
Door de meer of minder instelbare eigenschappen van PP (door beïnvloeding van de kristaliniteit) wordt dit materiaal in zeer veel toepassingen ingezet.
Een kleine greep hieruit:
verpakkingen (zoals flessen, emmers, folie, bakjes etc), keukengerei, interieuren van koelkasten en vaatwassers, behuizingen van electrische apparatuur, autobumpers, industriele wandcontactdozen, kofferschaaldelen, drinkbekers, tuinmeubelen, autointerieuren enz.