Selecteer het materiaal

SB

Styrene-Butadiene

Styreen-butadiëen is een copolymeer dat bestaat uit styreen eenheden, wat de repeterende eenheid is in polystyreen, en butadiëen, wat de rubber component in ABS is. SB is een amorf thermoplastisch polymeer met een goede taaiheid.
Andere typen slagvaste styreengebaseerde polymeren zoals ABS en high impact PS (HIPS) hebben rubber domeinen die het polymeer ondoorzichtig maken, maar SB is volledig transparant. Het wordt gebruikt als taai alternatief voor PS, in verpakkingen en consumenten producten zoals keuken apparatuur en speelgoed, en is goedkoper dan PC. Er zijn medische grades die steriliseerbaar zijn met gamma straling, ethyleen oxide en elektronenstraling, maar niet met een autoclaaf .Warmtebestendigheid en chemische resistentie zijn beperkt, net als in PS. SB kan met PS gemengd worden.

Specifieke eigenschappen
Dichtheid:

ca. 1.01 g/cm3.

Mechanische eigenschappen:

Gemiddelde modulus (1.4-1.7 GPa) en sterkte (26-34 MPa). Hoge breukrek, 25-160%. Hoge taaiheid.

Thermische eigenschappen:

Tg ca. 100 °C, HDT 70-90 °C.

Chemische resistentie:

lage resistentie tegen organische vloeistoffen zoals oliën en vetten, koelvloeistoffen, alcoholen, etc.

Kleur/oppervlak
Kleurloos transparant met een glanzend oppervlak. Makkelijk in te kleuren. Licht transmissie > 90%.

Verwerking
Spuitgietbaar bij temperaturen tussen 190 °C en 230 °C.
Kan geëxtrudeerd worden tot platen en folies, profielen en display panelen. Geëxtrudeerde platen worden vaak gebruikt voor thermoformen. SB hoeft in het algemeen niet gedroogd te worden.

Toepassingen
Consumenten artikelen: CD en DVD doosjes, deurpanelen, planken en laden in koelkasten, kleding hangers, speelgoed, transparante opbergdozen.
Verpakkingen: voedsel en drank verpakkingen, blisters, cosmetica verpakkingen, krimpfolies, kopjes en deksels, portie verpakkingen
Medisch: bakjes, injectiespuiten, medische verpakkingen
Detailhandel: displays