Selecteer het materiaal

PLA

Polymelkzuur (PolyLactic Acid)

Polymelkzuur (polylactic acid /polylactide) is een polyester op basis van hernieuwbare grondstoffen. De grondstof melkzuur wordt door fermentatie gewonnen uit suikers. De suikers kunnen uit zetmeel gewonnen worden van plantaardige bronnen, en het polymeer is hiermee in principe CO2 neutraal. PLA is een alifatische polyester die in twee vormen kan bestaan: uit L-melkzuur (PLLA) en uit D-melkzuur (PDLA). PLA kan semi-kristallijn zijn, maar kristalliseert langzaam, en mengsels van L- en D- vormen zijn meer amorf. PLA is alleen goed biodegradeerbaar in compostinstallaties met een voldoende hoge temperatuur (> Tg). Het wordt steeds meer gebruikt voor verpakkingsmateriaal in plaats van PET of PETG.
Het is ook goed in vezelcomposieten met natuurlijke vezels te gebruiken, en kan tot textielvezels gesponnen worden zoals andere polyesters. PLA kan gebruikt worden in implantaten en wordt dan na verloop van tijd volledig afgebroken in het lichaam.

Specifieke eigenschappen

Dichtheid:

1.24 g/cm3

Mechanische eigenschappen:

Hoge modulus en hoge sterkte. In amorfe toestand zacht boven ca. 55 °C, maar indien semi-kristallijn bruikbaar tot hogere temperatuur. Rek bij breuk vrij laag, maar afhankelijk van MW.

Thermische eigenschappen:

Tg = 55 °C, Tm ca. 170 °C.

Biologische en vocht-resistentie: Zeer goed bestand tegen water. Wordt onder de meeste omstandigheden niet biologisch afgebroken, alleen composteerbaar boven Tg en bij hoge vochtigheid.

Kleur/oppervlakte
In pure vorm transparant met iets gelige tint.

Verwerking
PLA kan verwerkt worden door middel van spuitgieten, folieblazen, extruderen, vacuumvormen, extrusie-blowmoulding en strech-blowmoulding. Zeer goed drogen om hydrolyse te voorkomen.

Toepassingen

Verpakkingen: gevacuumvormde groenten- en fruitverpakkingen, folies, geblaasvormde flessen
Wegwerpartikelen: borden, bakjes, bestek
Medisch: implantaten
Textiel: vezels
Elektronica: onderdelen voor mobiele telefoons, camera’s en DVD spelers