Selecteer het materiaal

TPV

ThermoPlastisch Vulkanisaat

TPV staat voor thermoplastisch vulkanisaat. Het is een type thermoplastisch elastomeer dat bestaat uit gevulkaniseerde (vernette / gecrosslinkte) rubber deeltjes in een thermoplastisch verwerkbare matrix. In de meeste gevallen bestaat het uit een gevulkaniseerd EPDM rubber in een PP matrix. Het grootste deel bestaat uit de rubber fase, wat ook de mechanische eigenschappen bepaald, en het kleinere aandeel PP zorgt dat de rubberfase boven het smeltpunt van PP kan gaan bewegen zodat de TPV kan vloeien als een thermoplast. Soms is er ook een paraffine olie in het mengsel aanwezig. Het materiaal wordt geproduceerd door middel van dynamische vulkanisatie: hierbij worden de EPDM en de PP samen gesmolten en gemengd, waarbij de EPDM fijn verdeeld wordt in de gesmolten PP terwijl het tegelijkertijd gevulkaniseerd wordt. Hierbij veranderen de EPDM deeltjes van een gesmolten polymeer in elastische vaste deeltjes.
Specifieke eigenschappen

Dichtheid:

ca. 0,95 g/cm3

Mechanische eigenschappen:

Een grote variëteit aan hardheden is verkrijgbaar, van ca. 25 shore A tot 50 shore D.

Thermische eigenschappen:

Smeltpunt ca. 165 °C (als in PP).

Chemische resistentie:

Goede resistentie tegen organische vloeistoffen in vergelijking met niet-gevulkaniseerde TPE’s.

Colour/surface
Crème kleurig, niet transparant, mat en stroef oppervlak. Goed in te kleuren met masterbatches op polyolefine basis.

Processing
Goed te spuitgieten, en ook in profielen te extruderen. Voor geëxtrudeerde afdichtstrips wordt het vaak geschuimd.

Toepassingen
Automobiel: luchtleidingen, kabel mantels, balgen, montagerubbers, geluiddempers, O-ringen, soft-touch interieur componenten, deur- en raam rubbers.
Consument: soft-touch handgrepen zoals voor messen, tandenborstels, pennen, sportartikelen, koffers.
Medisch: slangen, plunjers voor injectiespuiten, duikersuiteinden, spuitverbindingen en kappen, doppen voor flesjes en pipetten, kabel mantels, membranen, balgen. Industrieel: pakkingen, keerringen, verbindingen, aanslagrubbers, wielen, rollen, stofkappen, handgrepen, O-ringen, koppelingen