Selecteer het materiaal

COC

Cyclisch Olefine Copolymeer

Toepassingen

Medische sector: injectiespuiten, medicijnverpakkingen: zowel flessen als blister verpakkingen, microtitreerplaten
Elektronica / optische toepassingen: gespuitgiete lenzen en prisma’s voor digitale camera’s en videocamera’s, optische onderdelen voor CD- en DVD spelers en laser printers, LED lenzen, optische vezels, optische films voor LCD displays en touch-screens
Verpakkingen: flesjes en blister verpakkingen, krimp film en krimp-labels

Cyclisch olefine copolymeer (COC) of poly ethyleen norborneen is een amorfe polyolefine. Het copolymeer bestaat uit ethyleen eenheden en eenheden gebaseerd op het cyclische monomeer norborneen.
Het is een vrij nieuw polymeer, dat perfect transparant is. Naast de transparantie is vooral de zeer goede barrière voor vocht een belangrijke eigenschap. Hierdoor is het vooral zeer geschikt voor gebruik in verpakkingen van medicijnen. Het heeft zoals de meeste polyolefines een relatief lage dichtheid.
Er zijn meerdere biocompatibele types beschikbaar en het is met de meeste gangbare methoden steriliseerbaar.

Specifieke eigenschappen:
Dichtheid: 1.02 g/cm3.

Mechanische eigenschappen:
Vrij hoge modulus, rond 3 GPa,
sterkte rond 60 MPa.
De meeste types hebben een relatief lage breukrek en slagvastheid.

Thermische eigenschappen:

Tg afhankelijk van de monomeer-ratio: tussen 70 °C en 180 °C. De HDT ligt ca. 5-10 °C onder de Tg.

Chemische resistentie:

Zeer goede resistentie tegen hydrolyse (water bij hoge temperaturen), zuren en basen. Goed resistent tegen polaire oplosmiddelen zoals alcoholen, maar slecht bestand tegen a-polaire organische oplosmiddelen zoals alkanen.
Bestand tegen de meeste sterilisatiemethoden.

Kleur/oppervlak
Volkomen kleurloos transparant met een zeer hoge lichttransmissie, ook in het nabije UV gebied. Het heeft een glanzend oppervlak en is goed in te kleuren met transparante (en niet-transparante) kleurstoffen.
De brekingsindex is 1.53 en de dubbele breking is laag.

Verwerking
Afhankelijk van het type geschikt voor spuitgieten of (film)extrusie. De spuitgiet-types vloeien goed en kunnen voor dunne wanddiktes gebuikt worden. Omdat het zeer weinig vocht opneemt hoeft het meestal niet gedroogd te worden.